Alegerea tipului de imprimantă este foarte importantă, deoarece de acest lucru depinde în mare parte calitatea diplomelor listate, iar acestea trebuie să țină cel puțin 100 de ani conform OMENCS Nr. 3844/2016 privind regimul actelor de studii din învățământul preuniversitar.
Imprimantele Inkjet au tendinţa de a trimite mai mult tuş decât este necesar, de aceea scrisul formează nişte nervuri neplăcute aspectului (curge tuşul). Pentru a evita acest lucru setaţi cantitatea de tuş a imprimantei pe nivel mic sau mediu;
Imprimantele Laser sunt destul de costisitoare, mai ales cele care suportă şi carton de grosimea 200-300g/mp, dar sunt avantajoase din punct de vedere al costului tuşului. Acesta este tipul de imprimantă pe care noi o recomandăm pentru listarea diplomelor datorită calităţii listării.
În cazul diplomei este importantă rezistenţa în timp a tipăriturii sau rezistenţa ei în condiţii speciale (umiditate sau lumină). Din acest punct de vedere imprimantele laser sunt superioare celor Inkjet, deoarece tipăriturile cu laser rezistă foarte bine în timp în orice condiţii.
Paginile tipărite cu cerneală sunt foarte sensibile în cazul în care cad picături de apă, se scorojesc după un timp sau se degradează la expunerea prelungită la lumină puternică.
Indiferent de tipul de imprimantă utilizat, o altă recomandare este să verificați ca aceasta să suporte grosimea unei diplome, care are aproximativ 160-200g/mp şi să setaţi obligatoriu tipul de hârtie.
Setarea tipului de hârtie pentru imprimante este foarte importantă pentru că:
- Imprimanta trage diferit hârtia groasă de cea standard;
- Imprimantele laser fososesc temperatură diferită pentru tuş în funcţie de grosimea foii (temperatura portivită face ca tuşul să nu se şteargă sau să se desprindă).
Dacă vrei să înveți:
- Cum să pregăteşti imprimanta;
- Tehnici de centrare a diplomei;
- Ce să cauţi la o aplicaţie care editează diplome;